Søk  
22. mars 2019 Psykisk helse Registrer  Logg inn
   

Hva er psykisk helse?

   Minimer

Psykisk helse er noe alle har. Det handler om tankene og følelsene dine, og om hvordan du egentlig har det. Absolutt alle har perioder i livet hvor ting er vanskeligere enn vanlig, eller man er urolig og rastløs. Man kan for eksempel i perioder bli ekstra trist, deprimert eller aggressiv. Eller man kan bli veldig glad og oppstemt. Men først når problemene føles veldig store og tunge, de varer over flere uker eller måneder, og du ikke klarer eller orker å gjøre det du pleier, kaller vi det en psykisk lidelse.

Det er forskjellige grunner til at noen blir psykisk syke. Noen ganger kan det være en krise som utløser det. Det vil si smertefulle og vanskelige ting man opplever, hvor man ikke klarer å kvitte seg med de vonde følelsene alene. Andre psykiske sykdommer kan være en kombinasjon av arv og miljø. Det vil si at man kan ha arvet en psykisk lidelse som en eller flere i familien har hatt. Da trenger det ikke være en spesiell situasjon som utløser sykdommen. Miljø kan bety at man har vokst opp under vanskelige forhold, for eksempel i familien, nabolaget, vennekretser osv.

Omtrent halvparten av oss vil oppleve psykiske problemer i løpet av livet. Det er mulig å bli frisk og ingenting å skamme seg over – uansett om det gjelder deg selv, noen i familien eller andre du kjenner. Ofte kan kunnskap gjøre det lettere å forstå hva som skjer når noen blir psykisk syke.

Mange ganger hjelper det bare å snakke med sine nærmeste om det man sliter med. Mens andre ganger kan det hende at man trenger mer profesjonell hjelp. Uansett hva som er grunnen, er det viktigå få hjelp og behandling fra fagpersoner når man sliter med alvorlige psykiske problemer. Det er også viktig med støtte, forståelse og omtanke fra venner og familie.

Det er ikke alltid man kan se på en person at de sliter. Så selv om det kan være vanskelig å si fra og sette ord på det du føler, er det lurt å gjøre det. Mange opplever det som en lettelse når de får dele tankene sine med noen de stoler på.

   
  Copyright © 2009 Sunnfjord Data   Betingelser for bruk  Uttalelse om privatliv  
Design by Sveum design, adapted by Sunnfjord Data
DotNetNuke® is copyright 2002-2019 by DotNetNuke Corporation